Stajyerin Dünyası

Merhaba stajyer dostum, yoldaşım, arkadaşım, kankam benim. İşletmenin bel kemiği, fotokopi makinesinin icadından bugüne uzmanlığını kazanmışsın kim ne diyebilir sana.
Bu yazımızda günümüz stajyerlerinin karşılaşacağı, işletmelerde stajyere nasıl bir yaklaşım izlendiği üzerine duracağım.
Stajın eğitim ve öğretim sürecinde meslek liselerinden başlayıp, üniversite ve mezuniyet sonrasından deneyim kazanmaları adına yapıldığı gerçeği vardır. Zorunlu stajın yanı sıra yazın gönüllü olarak yapılan stajlar öğrenci arkadaşlara kazanım sağlarken kimi zaman zor geldiği söylenir. Unutulmamalıdır ki "Sabrın sonu selamettir!" dostum. Çevremizde duyduğumuzla yanlış bir yola itilir ve kişinin hevesi kaçar. Stajyer eşittir fotokopi makinesi, ayak işleri, değnekçi gibi terimlerle nitelendirilir buda öğrenci arkadaşlar için başlangıçta tedirginlik yaratır, çalışacağı varsa da yapamaz. Hayal dünyasını bir yana bırakıp işletmelerde stajyer algısını anlatalım.
Her departman için işletme yöneticileri yardımcılarının yanı sıra staj dönemleri veya dışında kendilerine ek personel gereksinimi duyar. İlanlar, ilgili kuruluşlar ya da tanıdıklar aracılığıyla bir seslenme yapılır ve bu noktada stajyer devreye girer. İşletmelerde evrakların yedeklenmesi, çoğaltılması esasında fotokopi ile yakınlığınız ileri seviyelerde gelişecektir bu gerçeği asla değiştiremezsiniz ama bu uğraşınız hiç bir zaman hafife alınmaz sonuçta siz yapmasanız bu iş başkasına devredecektir. İnsan kaynakları departmanında stajyer olmak, işletmelerin hepsinde fonksiyonları göreceğiniz anlamına gelmez bu da staj yaptığınız işletmenin büyüklüğü ve insan kaynakları yapılanmasıyla ilgilidir. İşletmenin gizliliği göz önüne alındığında yetkili dışındaki kimseye gösterilmemesi gereken yasal hak ve işleyişler vardır(ücret gibi.)
Eski aylara ait bir maaş bordrosu incelemenizde fayda var günü geldiğinde bu nedir dememeniz için. Elinize en çok özlük tutturulur. Sorumlu olduğunuz yetkili kişinin peşini asla bırakmayın, sorulara boğun kimse anlatmaktan sıkılmaz, kimse yanında sessiz çalışana ihtiyaç duymaz. "nsan kaynakları diye geldik muhasebe, satış ve pazarlamaya sürgün yedik" demeyin o an işletmenin fonksiyonları bir film şeridi gibi gözlerinizin önünde vizyona girecektir. Ne kaparsanız ne toplarsanız defterinizde, yetkinliğinize yazacağınız o kadar çok şey olur. Özgeçmişiniz eğitim sürecinde yaptığınız stajlarınız ile renklenecektir. Kendinizi geliştiriniz dostlar, öğrenme süreciniz yaş ilerledikçe, işlerinizin yoğunluğu arttıkça zorlaşacaktır. Keşke dememek için kısa vadede çok yol almak hedefiniz olsun. Kazanımlarınızla merdivenleri çıkarken arkanıza dönüp eksik basamakla yuvarlanmayı kimse istemez.
Hayat bir sınav ve fani dünyanın emekçileriyiz bizde bu dünyanın stajyeriyiz. Herkese bu süreçte ve hayatta başarılar. :)
i8vweo.jpg

Yorumlar