Yeni Mezun İçin İşsizlik

Günümüz sıkıntılarından işsizlik yeni mezun için neler ifade ediyor?
Üniversitelerin iki yıllık veya dört yıllık eğitim programlarından mezun olan öğrenci arkadaşların tek sorunsalı iş bulamama kaygısı gibi görünür. Aslında bu buz dağının görünen en küçük kısımlarından biridir. Eğitimin sonrası kadar bu süreçte kendini ne kadar yetiştirdiğinin farkında olan kişi bir başka deyişle sahaya atıldığında kendinde olan birey işi ne şekilde ve kendine uygun pozisyonda bir arayışta bulunacaktır.
3a3d437e353689558c774765a02bb346_XL
Teoride bıraktığını kişi iş dünyasının acımasız şartlarında asla kullanamayacak çünkü pratikte sizden asıl istenen kitaptan ne kadar ne öğrendiğin olmayacak. Mezuniyetine aylar kala işsizlik kaygısı artar bunu tetikleyenler ise staj sürecinde görmüş olduğu iş ortamının enkazı, kendinde gördüğü eksiklikler, rakipler gibi bir çok unsur vardır. Yaz aylarında tatilini gönüllü stajdan yana kullanan, yabancı dilini geliştiren, seminer ve kurslara katılan kişi süreçte bir adım öne geçer. Bakış açımızın iş arayan kadar işveren gözünden de ne kadar şeffaf olduğu tartışılır. Etkili özgeçmiş için olmazsa olmaz kriterler vardır. Bunlar; iş deneyimleri, referanslar, yabancı dil, erkek adaylar için mezuniyetin sonrasında en büyük engeli askerlik gibi..
Kendimizde eksik gördüklerimizi keşke dememek için yolun başında tamamlamak engel görünen ön yargılarımızdan arınmamızı sağlar. "Ben yeni mezunum, okudum da ne oldu bak işsizim." demek kendini suçluluk hissine kaptırmaya birebir ve yolun başında zor gördüğüne boğun eğmek, pes etmektir.

Yorumlar